Explore the community Forums Lectora Lectora Questions & Answers Variables Window Not Working in Debug Mode

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)
  • Author
    Posts
  • #304865 Score: 0
    Profile photo of Laura Gillenwater
    Laura Gillenwater
    Member
    contributor
    advanced
    intermediate
    friend finder
    verified member
    advocate
    wise owl
    profile
    picture perfect
    Group Member
    11 pts
    @tecocat

    When I run Debug mode (in either native Lectora or published version) and I click on the Variables button, the window that comes up is completely blank…it doesn’t show my list of variables at all! Anyone have any idea why and what I can do to fix it? Debug mode is a whole lot less useful if I can’t check the status of my variables (which is what I needed to do in the first place)! I know that I could set up temporary text boxes on my page to show the values of the variables I’m interested in, but one of the benefits of the whole Debug mode thing is to make it so I don’t have to do that!

    (FYI, this is a course that was created in Lectora Inspire 12 and I’m working on it in Lectora Inspire 12, so it isn’t a version thing.)

    Thanks for any help with this…I’m really hoping the solution isn’t having to uninstall/reinstall, because it’s a real pain for me to get Admin access, etc. to do that.

    #304872 Score: 0
    Profile photo of Sergey Snegirev
    Sergey Snegirev
    Member
    contributor
    intermediate
    advanced
    friend finder
    lab member
    junior moderator
    advocate
    LUC16
    LUC16 Attendee
    wise owl
    339 pts
    @ssneg

    Does it happen in all courses or in a specific course? Can you share the course (privately if need be)?

    #304892 Score: 0
    Profile photo of Jennifer Valley
    Jennifer Valley
    Moderator
    contributor
    beginner
    friend finder
    advanced
    lectora beginner
    verified member
    wise owl
    profile
    picture perfect
    curious george
    109 pts
    @jvalley4735

    What variables should be showing?  Ones you’ve created or default ones from within Lectora?

    #304895 Score: 0
    Profile photo of Laura Gillenwater
    Laura Gillenwater
    Member
    contributor
    advanced
    intermediate
    friend finder
    verified member
    advocate
    wise owl
    profile
    picture perfect
    Group Member
    11 pts
    @tecocat

    The window is completely blank. None of my custom variables nor any of the default ones appear. It’s just a big white space.

    I don’t know if they changed something with Lectora 12, but, in the past, it would show the list of ALL variables in the course and their current values (and you could even change the values there, if you wanted).

    #304897 Score: 0
    Profile photo of Laura Gillenwater
    Laura Gillenwater
    Member
    contributor
    advanced
    intermediate
    friend finder
    verified member
    advocate
    wise owl
    profile
    picture perfect
    Group Member
    11 pts
    @tecocat

    Sergey – Don’t know if the problem would be with other courses…the only other one I have that was created in Lectora 12 is a copy of the “real” one I’m working on. Unfortunately, can’t send the course to you, because it contains proprietary info. If I have time, I’ll create a new “fake” course from scratch and see if that one has a problem, too.

    Thanks for the offer, though! 🙂

    #304900 Score: 0
    Profile photo of Jennifer Valley
    Jennifer Valley
    Moderator
    contributor
    beginner
    friend finder
    advanced
    lectora beginner
    verified member
    wise owl
    profile
    picture perfect
    curious george
    109 pts
    @jvalley4735

    I went back through our development log and found that this issue has been reported before.  There was a fix published (but because of timing it went into 16).  To resolve the issue immediately you’d have to upgrade to 16 (which I understand isn’t always in the cards).

    #304901 Score: 0
    Profile photo of Laura Gillenwater
    Laura Gillenwater
    Member
    contributor
    advanced
    intermediate
    friend finder
    verified member
    advocate
    wise owl
    profile
    picture perfect
    Group Member
    11 pts
    @tecocat

    Thanks for researching this, Jennifer! Not thrilled with the answer, because I make it a policy never to upgrade when I’m in the middle of developing a course (would rather finish it in the version I started it in), but at least I know that I’ve hit a dead end and will have to resort to going back to setting manual variable trackers, if needed, while I’m finishing this e-course.

     

    #381804 Score: 0
    Profile photo of Laura Gillenwater
    Laura Gillenwater
    Member
    contributor
    advanced
    intermediate
    friend finder
    verified member
    advocate
    wise owl
    profile
    picture perfect
    Group Member
    11 pts
    @tecocat

    I’m now running Lectora Inspire 17 (most recent version of 17) and the variables window in Debug mode is still blank.  (I’m running this through the “local” Debug mode you access via the View menu within Lectora, not the “published” one.) This is a different course than the one I was working on a year ago and this course was built in Lectora 17 from the get-go.

    Any idea why I’m still having this problem? I REALLY need to have this functionality!!

    #381806 Score: 0
    Profile photo of Laura Gillenwater
    Laura Gillenwater
    Member
    contributor
    advanced
    intermediate
    friend finder
    verified member
    advocate
    wise owl
    profile
    picture perfect
    Group Member
    11 pts
    @tecocat

    I’m now running Lectora Inspire 17 (most recent version of 17) and the variables window in Debug mode is still blank.  (I’m running this through the “local” Debug mode you access via the View menu within Lectora, not the “published” one.) This is a different course than the one I was working on a year ago and this course was built in Lectora 17 from the get-go.

    Any idea why I’m still having this problem? I REALLY need to have this functionality!!

    #385522 Score: 0
    Profile photo of Paul Thomas
    Paul Thomas
    Member
    beginner
    intermediate
    junior moderator
    curious george
    contributor
    wise owl
    LUC17 Attendee
    5 pts
    @pthomas1378

    Oddly enough my debug window stopped working all together.  It was last week I was showing an employee that they can utilize the debug window to help identify what going on in the background to track down an issue. This week I need the debug window to find when an action I’m not expecting is being called but the darn window will not even show. Not sure if this is related but has to do with debug window. (version 17.1.1 (11225))

    #385553 Score: 0
    Profile photo of Math Notermans
    Math Notermans
    Member
    contributor
    intermediate
    advanced
    friend finder
    junior moderator
    advocate
    LUC16 Attendee
    LUC16
    wise owl
    curious george
    88 pts
    @mnotermans5114

    Not sure whether this is an option. I use my own debugwindow/textfield. Just a plain textfield i pass debug information to when and where needed. Not all the functionality of the Lectora debugmode in it, but for me often enough to check what variables are and things like that. On several of the courses i shared its used, so easy to reuse for sure…

    #385558 Score: 0
    Profile photo of Laura Gillenwater
    Laura Gillenwater
    Member
    contributor
    advanced
    intermediate
    friend finder
    verified member
    advocate
    wise owl
    profile
    picture perfect
    Group Member
    11 pts
    @tecocat

    Interestingly, debug mode works in ReviewLink, but only partially. The main debug window works — showing things that are triggered and variables changing. The variables window actually appears and looks like it works (it shows all of the custom variables in the list, etc.), but it doesn’t actually update the variables. (So, for example, the main window will show a variable updating from 0 to 1, but the variables window still shows that variable as 0.)

    I really hope Trivantis fixes this….debug mode is one of the most useful features — when I demonstrated it a few years ago during an LUC presentation, the people in the audience who didn’t know about it were wowed!

    Thanks for the idea, Math….I can see how that can help see what your variables are doing, but it won’t show things being triggered, right? It also sounds like a bit of work…. (However, when I have a problem page, I sometimes do create a temporary text box and temporary actions to track the variable(s) that may be having a problem.)

    #388353 Score: 0
    Profile photo of Justin Ball
    Justin Ball
    Member
    beginner
    intermediate
    friend finder
    entry
    wise owl
    contributor
    entry
    advanced
    LUC17 Attendee
    LUC17 Presenter
    3 pts
    @8ball

    I can also replicate the behavior with version 17.0.6, it stopped working in version 16 for us also. Viewing course with debug and clicking variables button shows the variable window completely blank.

    The strange thing is if I open an existing title (that possibly was generated originally by a prior version of Lectora it doesn’t work.)

    If I create a blank new title with 17.0.6, the debug window works as designed and the popup variables window shows them and operates as usual.

     

     

    • This reply was modified 2 months, 3 weeks ago by Profile photo of Justin Ball Justin Ball.
    • This reply was modified 2 months, 3 weeks ago by Profile photo of Justin Ball Justin Ball.
    #388365 Score: 0
    Profile photo of Justin Ball
    Justin Ball
    Member
    beginner
    intermediate
    friend finder
    entry
    wise owl
    contributor
    entry
    advanced
    LUC17 Attendee
    LUC17 Presenter
    3 pts
    @8ball

    publishing the title to not use seamless play seems to have different experiences with debug mode.

    With it turned on, the debug mode worked on the first page only then didn’t work on any further pages, with it turned off it seems to function on all pages.

    #388777 Score: 0
    Profile photo of Justin Ball
    Justin Ball
    Member
    beginner
    intermediate
    friend finder
    entry
    wise owl
    contributor
    entry
    advanced
    LUC17 Attendee
    LUC17 Presenter
    3 pts
    @8ball

    Just updated to Lectora 17.1.3 and the issue persists in Lectora Run/Debug Mode. In Run mode/Debug mode the variables window does not populate any variables. In the first popup it does show the triggered action and variable. (See attached image)

    When published to HTML and viewed in browser it appears they both work. (Second attached image)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)

You must be logged in to reply to this topic.